Valorisatie
SOLIGION is niet enkel op zoek naar academische kennis. Er wordt ook geprobeerd om die kennis om te zetten in praktische tools die bruikbaar zijn voor het werkveld.
Om dat te bereiken wordt er naast de vier onderzoeksprojecten ook samengewerkt met een 60-tal organisaties die een link hebben met ons thema. Elke organisatie heeft zijn eigen werking en zijn eigen expertise.
Door middel van het valorisatietraject wilt SOLIGION de wetenschappelijke kennis en expertise van de middenveldorganisaties omzetten in concrete instrumenten, procedures en praktijken met maatschappelijke impact.
Drie zaken staan centraal:
- Co-creatie: We brengen organisaties vanuit verschillende hoeken samen aan tafel en zoeken samen naar oplossingen. We vertrekken hierbij vanuit gedeelde noden en definities.
- Complementariteit: We identificeren niet enkel punten die moeten verbeterd worden, maar zoeken actief naar manieren hoe religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitsinitiatieven en welvaartsstaatinstellingen elkaar kunnen versterken en ondersteunen.
- Vanuit de lokale praktijk: We werken vanuit de praktijk. Door samen te werken met organisaties die goede voeling hebben met wat er leeft in steden en bij geloofsgemeenschappen zoeken we naar oplossingen op maat.
De output van het valorisatieluik zal zowel op lokaal niveau als op regionaal niveau worden geïntegreerd.
Valorisatie via een interactieve kaart op maat van Religieus en levensbeschouwelijke solidariteitsinitiatieven
Een eerste werkgroep buigt zich over hoe we religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteit beter in beeld kunnen brengen. Huidige sociale kaarten slagen er vaak niet in om verschillende religieus en levensbeschouwelijke geïnspireerde solidariteitsinitiatieven op een heldere, correcte manier weer te geven. Zo is het vaak onduidelijk welke vormen van sociale ondersteuning religieus en levensbeschouwelijke geïnspireerde organisaties bieden, waardoor deze uit de boot kunnen vallen bij het inventariseren van het bestaande ondersteunings- en hulpverleningsaanbod. Zelfs de definitie van wat een religieus en levensbeschouwelijke geïnspireerde zorgaanbieder is en of deze thuishoort op een sociale kaart is voer voor debat.
In deze werkgroep komen vertegenwoordigers van religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde solidariteitsinitiatieven en welvaartsstaatinstellingen van lokaal en regionaal niveau samen om zich over dit probleem te buigen en samen te zoeken naar oplossingen. Het is de bedoeling om met deze werkgroep een nieuwe manier van in kaart brengen te ontwikkelen, die dynamisch en interactief is én inclusiever staan t.o.v. religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde organisaties en hun activiteiten.
Voor deze werkgroep wordt er samengewerkt met een ICT database- en web-ontwerper om ideeën rond in beeld brengen te koppelen aan een gebruiksvriendelijke interface. Met dit nieuwe dynamische en interactieve instrument zullen organisaties hun aanbod en visie kunnen delen met gebruikers en partners.
Valorisatie via educatieve pakketten
Een tweede werkgroep buigt zich over educatieve pakketten en trainingen. We leerden uit het voortraject van SOLIGION namelijk dat heel wat eerstelijnswerkers niet voldoende bekend zijn met religie en levensbeschouwing. Ook de motieven achter solidaire initiatieven vanuit religieuze of levensbeschouwelijke hoek blijkt voor velen onbekend terrein. Hierdoor ontstaat argwaan en het potentieel voor fricties tussen religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde organisaties en welvaartsstaatinstellingen. Er wordt in deze werkgroep daarom gestreefd naar het versterken van educatieve pakketten en trainingen, om het bewustzijn te vergroten. Op die manier wordt het werkveld beter uitgerust om met deze thema’s om te gaan.
Net zoals bij werkgroep 1 zal de werkgroep bestaan uit vertegenwoordigers van religieus en levensbeschouwelijk geïnspireerde organisaties en welvaartsstaatinstellingen en is het de bedoeling om op een constructieve manier samen te werken en tot oplossingen te komen. Daarnaast komt er voor deze werkgroep input vanuit het academische onderzoek. Ook zal samengewerkt worden met lokale en regionale actoren die in de betrokken steden actief zijn. De samenwerking tussen alle verschillende partners is hier van groot belang. Zo willen we in deze werkgroep vertrekken vanuit de gedeelde noden en definities.
In het voortraject werden verschillende doelgroepen voor deze nieuwe vormingen geïdentificeerd: (i) vrijwilligers, sociaal werkers en brugfiguren, (ii) lokale bestuurders en werknemers van sociale diensten, (iii) trajectbegeleiders betrokken bij de integratie van nieuwkomers en (iv) toekomstige professionele sociaal werkers. De exacte invulling van die doelgroepen kan natuurlijk nog veranderen indien de werkgroep dit nodig acht. Ook de vorm en verspreiding van deze educatieve pakketten zijn afhankelijk van de noden van de partners uit de werkgroep.
Valorisatie via beleidsaanbevelingen
Tegen het einde van het onderzoek worden er uit het onderzoek bruikbare instrumenten zoals bepaalde richtlijnen of sjablonen gepuurd die innovaties moeten stimuleren en faciliteren.
Dit onderzoek is fundamenteel opgevat als tweerichtingsverkeer. Daarom ook een oproep: zijn er in uw organisatie/sector ingrijpende discussies bezig, wenst u deel uit te maken van ons netwerk of hebt u suggesties voor onderzoeksvragen, neem dan contact op met Elisabet Van Wymeersch. Dan bekijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.